Krzysztof Kotara to pasjonat piekarnictwa z Chomranic. W przygotowanie każdego chleba wkłada całe woje serce. Mieszkańcy Nowego Sącza mogą go znać ze Słoneczka, gdzie pan Krzysztof przyjeżdża kilka razy w tygodniu sprzedawać Domowa Piekarnia. Poznajcie bliżej Krzystofa Kotarę i jego Domową Piekarnię.
Zamiłowanie pana Krzysztofa do pieczenia chleba pojawiło się już w dzieciństwie. Pasją zaraziła go babcia. To właśnie ona zdradziła mu sprawdzone receptury na prawdziwy chleb przygotowany na zakwasie. Z roku a rok taki chleb zyskuje coraz większą popularność nie tylko ze względu na sentyment, ale też z powodu wzrostu zainteresowanie zdrową żywnością.
„Zanim rozpocząłem swoją działalność przez cztery lata udoskonalałem swój własny przepis na chleb na zakwasie. Chciałem, aby moja piekarnia wyróżniała się na tle innych i dlatego wprowadziłem do niej coś innego, coś swojego, coś prawdziwego i zdrowego. Tak właśnie zaczeła się moja przygoda z pieczeniem chleba na zakwasie”
~ Krzysztof KotaraZakwas to nic innego jak mieszanka mąki i wody, która pod wpływem temperatury ulega fermentacji. W tym procesie powstaje kwas mlekowy, który wpływa na aktywację enzymów trawiennych. Zakwas hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych, a proces fermentacji sprzyjta wytwarzaniu dużej ilości witamin. zdrowy, prawdziwy chleb pozwala nam uniknąć anemii czy miażdżycy.
Chleb z Domowej piekarni produkowany jest w 100% procentach z naturalnych składników bez konserwantów, spulchniaczy i innych dodatków chmicznych. Chleby na zakwasie są bogate w błonnik i dużo zdrowsze od tych, powstających na bazie drożdży. Pan Krzysztof wykorzystuje mąkę żytnią, z polskich zbóż.
„O walorach zdrowotnych mojego chleba na zakwasie decydują także dodatki w postaci ziaren czarnuszki, siemienia lnianego oraz słonecznika”
~ Krzysztof KotaraW jego ofercie można też znaleźć tradycyjne chleby pszenne i graham. Zapach i smak chlebów z Domowej piekarni przypomina klientom o dawnych wypiekac babć, które w pryzgotowanie chlebów - podobnie jak pan Krzyszstof - wkładały całe serce.