Domowa Piekarnia

Dowiedz się więcej.

Krzysztof Kotara to pasjonat piekarnictwa z Chomranic. W przygotowanie każdego chleba wkłada całe woje serce. Mieszkańcy Nowego Sącza mogą go znać ze Słoneczka, gdzie pan Krzysztof przyjeżdża kilka razy w tygodniu sprzedawać Domowa Piekarnia. Poznajcie bliżej Krzystofa Kotarę i jego Domową Piekarnię.

Zamiłowanie pana Krzysztofa do pieczenia chleba pojawiło się już w dzieciństwie. Pasją zaraziła go babcia. To właśnie ona zdradziła mu sprawdzone receptury na prawdziwy chleb przygotowany na zakwasie. Z roku a rok taki chleb zyskuje coraz większą popularność nie tylko ze względu na sentyment, ale też z powodu wzrostu zainteresowanie zdrową żywnością.

Proces pieczenia

„Zanim rozpocząłem swoją działalność przez cztery lata udoskonalałem swój własny przepis na chleb na zakwasie. Chciałem, aby moja piekarnia wyróżniała się na tle innych i dlatego wprowadziłem do niej coś innego, coś swojego, coś prawdziwego i zdrowego. Tak właśnie zaczeła się moja przygoda z pieczeniem chleba na zakwasie”

~ Krzysztof Kotara

Zakwas to nic innego jak mieszanka mąki i wody, która pod wpływem temperatury ulega fermentacji. W tym procesie powstaje kwas mlekowy, który wpływa na aktywację enzymów trawiennych. Zakwas hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych, a proces fermentacji sprzyjta wytwarzaniu dużej ilości witamin. zdrowy, prawdziwy chleb pozwala nam uniknąć anemii czy miażdżycy.

Chleb z Domowej piekarni produkowany jest w 100% procentach z naturalnych składników bez konserwantów, spulchniaczy i innych dodatków chmicznych. Chleby na zakwasie są bogate w błonnik i dużo zdrowsze od tych, powstających na bazie drożdży. Pan Krzysztof wykorzystuje mąkę żytnią, z polskich zbóż.

Proces pieczenia

„O walorach zdrowotnych mojego chleba na zakwasie decydują także dodatki w postaci ziaren czarnuszki, siemienia lnianego oraz słonecznika

~ Krzysztof Kotara

W jego ofercie można też znaleźć tradycyjne chleby pszenne i graham. Zapach i smak chlebów z Domowej piekarni przypomina klientom o dawnych wypiekac babć, które w pryzgotowanie chlebów - podobnie jak pan Krzyszstof - wkładały całe serce.

Domowa Piekarnia

© 2023 Domowa Piekarnia. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Sprawdź nas na Facebooku!

Piekarnia

ProduktyO nasSklepKontakt

Kontakt

+48 533 589 419domowa.piekarnia@gmail.com